2024
Yarışma konusu : “Kadın yoksulluğu ve haklara erişim”
Yoksulluk tüm insanlık için bir sorun olmakla birlikte, dünya genelinde ve Türkiye’de kadınlar erkeklere oranla daha yoksuldur. Yoksulluğun genel nedenleri ve sonuçları dışında sadece kadınlar bakımından ayırt edici özellikleri bulunması nedeniyle özel olarak bir “kadın yoksulluğu”ndan söz edilebilir.
Ayrımcılıkla şekillenmiş istihdam, emek, ücret politikaları ve pratikleri kadar, ayrımcı toplumsal gelenekler ve siyasal katılım politikaları da kadın yoksulluğunu beslemektedir. Bu yoksulluk, kadınların kâğıt üzerinde sahip olduğu haklara fiilen erişmesinin de önünde engel teşkil etmektedir. Yoksul kadınlar temel ihtiyaçlarını karşılama, insan onuruna yakışır şekilde barınma, beslenme, kişisel bakımını gerçekleştirme, kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunma, eğitim veya sağlık hizmetlerinden yararlanma gibi imkânlardan ya mahrum kalmakta ya da bu imkânlara oldukça zor koşullarla ulaşabilmektedir. Bu da onların maddi ve manevi varlığını korumasını ve geliştirmesini güçleştirmekte, kadınları toplumsal yaşam içerisinde daha az donanımlı bir yere sıkıştırmaktadır. Patriyarka ve kadınlara karşı ayrımcılıktan beslenen kadın yoksulluğu, kadınların özgürleşmesinin de önünde bir engele dönüşmektedir.
Bu kısır döngüyü kırmak ve kadınların özgürleşmesinin yolunu açmak; öncelikle kadın yoksulluğunun ve bu yoksullukla haklara erişim arasındaki ilişkinin etraflıca ele alınması, kadın yoksulluğuna yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması ve kadınların sosyal, kültürel, ekonomik, medeni ve siyasi hak ve özgürlüklere tam, eşit ve etkili erişiminin önündeki engellerin bertaraf edilmesinden geçmektedir. İşte bu amaca hizmet etmek üzere bizzat kadınlar tarafından yapılan çalışmaları teşvik edeceği düşüncesiyle,
Şirin Tekeli Makale Yarışmamızın bu yılki konusunu
“Kadın yoksulluğu ve haklara erişim” olarak belirledik.
Yarışma kadın yoksulluğunu toplumsal, ekonomik, tarihsel, kültürel veya hukuksal boyutlarıyla ele alan tüm özgün makalelere açıktır.
Yarışma sonucu, 21 Şubat 2025 tarihinde açıklanacak ve Vakfımızın kurucularından sevgili Şirin Tekeli’nin doğum günü olan 28 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştireceğimiz etkinlikte yapılacak sunumla ödüller sahiplerine verilecektir.
Katılım Koşulları
• Yarışmaya Türkçe dilinde yazılmış olan makaleler kabul edilecektir.
• Yarışma sadece kadınların katılımına açıktır.
• Öğrenciler, hukukçular, akademisyenler, kadınlarla ilgili alanlarda çalışma yürüten sivil toplum örgütü üyeleri de dâhil olmak üzere Yarışmaya tüm kadınlar katılabilir.
• Yarışmaya katılmak üzere gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.
• Her bir kişi Yarışmaya sadece bir makale ile katılabilir. Makalelerde birden fazla yazar olabilir.
• Katılımcılar, makalelerin telif ücreti istemeksizin basılı (kitap, dergi vb.) veya dijital (epub, e-kitap, e-dergi, online kitap, online dergi, pdf, web sitesi vb.) içerik şeklinde yayınlanmasına ve dağıtılmasına, ödül alan ve/veya seçici kurul tarafından uygun görülenlerin kitap olarak yayınlanmasına, özü korunmak koşuluyla editoryal düzenlemeye tabi tutulmasına, sosyal medyada paylaşılmasına, kişi, kurum ve kuruluşlara gönderilmesine onay vermiş sayılırlar.
• Makalelerin başında 150-200 kelime aralığında bir özet metni, sonunda kaynakça yer almalı ve makale tam metni (özet ve kaynakça hariç) 7000 kelimeyi aşmayacak uzunlukta olmalıdır.
• Yazı karakteri Times New Roman şeklinde, metin 1.5 satır aralığında ve 12 punto, dipnotlar tek satır aralığı ve 10 punto olmalıdır. Dipnotların ilgili sayfanın altında gösterilmesi gerekir.
• Makalelerin PDF dosya formatında sunulması gerekmektedir.
• Yapılacak ön incelemede katılım koşullarına uygun görülen makaleler Seçici Kurul değerlendirmesine alınacaktır.
• Açık veya örtülü intihal içeren makaleler yarışma dışı bırakılacaktır; intihalin yarışma sonucunda tespit edilmesi durumunda intihal içeren makaleler ödüllendirilmiş ise verilen ödül geri alınacaktır. İntihalle ilgili tüm hukuki sorumluluk katılımcıya aittir.
Yarışma Takvimi
Yarışma ilanı: 10 Ekim 2024
Son başvuru ve makale teslim tarihi: 05 Ocak 2025
Yarışma sonuçlarının açıklanması: 21 Şubat 2025
Ödül etkinliği: 28 Şubat 2025
Ödül
Seçici Kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonucu ödüle değer bulunan iki makalenin her birine 15.000 TL ödül verilecektir.
Seçici Kurul
Doç. Dr. Başak Akkan| İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Bertil Emrah Oder | Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Anayasa Hukuku ABD Öğretim Üyesi
Ceren Cansu Akkaya |Mor Çatı Gönüllüsü, Kadının İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Feminist Avukat
Doç. Dr. Gülay Arslan Öncü | İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Genel Kamu Hukuku ABD Öğretim Üyesi
Hacer Foggo I Gazeteci, Yazar, İnsan Hakları Aktivisti
Prof. Dr. İpek İlkkaracan | İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi, Kadının İnsan Hakları Derneği Kurucu Üyesi
Necla Akgökçe | Kadın İşçi Dergisi Editörü
Doç. Dr. Ülker Yükselbaba | İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi ABD Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Yakın Ertürk|Birleşmiş Milletler Kadına Şiddet Eski Özel Raportörü, ODTÜ Sosyoloji, Emekli Öğretim Üyesi
*Seçici Kurul Alfabetik Sıraya Göre Listelenmiştir.
**Seçici Kurul Sayı ve İsimlerinde Değişiklik Olması Halinde Bu Sayfada Yayınlanacaktır.